Anledningen att vi lösenordsskyddar vår blogg...

...är (som vi redan nämnt för somliga av er) reaktionen som vi fått på tidningsreportaget om att vi uppmärksammade den muslimska högtiden Eid. Vi kunde aldrig ana att det finns så mycket fördomar, okunskap, trångsynthet, ilska m.m.!
Anledningen att vi på förskolan uppmärksammar olika traditioner, lagar landstraditionella maträtter samt berättar lite kort om varför exempelvis Kina firar nyår efter oss osv. är för att vi enligt förskolans läroplan, Lpfö 98, skall jobba med mångfald. Vi ska visa barnen att det finns olika traditioner och seder beroende på vilken del av världen vi kommer ifrån.
För är det inte genom kunskap vi får bort fördomar? Vi tror det! Vi vill att Drakstadens alla barn ska komma till skolans värld och vara öppna för det som anses "annorlunda" och införstådda med att alla är lika värda oavsett bakgrund, hudfärg, religion osv. osv. Denna gång var det ett barn som är muslim vars mat-tradition vi visade upp och genast strömmade elaka mail och kommentarer in till oss från människor som inte vill se helheten utan väljer att plocka ut lösrykta delar, och som väljer att fortsätta se ned på sådant som för dom är okänt och främmande. Vi vill dock poängtera att vi inte på något vis pratar religionsfrågor med era barn. Vi väljer ut något som speglar landets kultur som t e x mat, sagor och musik/dans.
 
Vi citerar nedan direkt ur förskolans läroplan:
"Förskolan ska uppmuntra och stärka barnens medkänsla och inlevelse i andra människors situation. Verksamheten ska präglas av omsorg om individens välbefinnande och utveckling. Inget barn ska i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Verksamheten ska syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas, liksom öppenhet och respekt för skillnader i människors uppfattningar och levnadssätt. Barns behov av att på olika sätt få reflektera över och dela sina tankar om livsfrågor med andra ska stödjas.

Den växande rörligheten över nationsgränserna skapar en kulturell mångfald i förskolan, som ger barnen möjligheter att grundlägga respekt och aktning för varje människa oavsett bakgrund". (lpfö 98, s.4)

"Förskolan ska ta hänsyn till att barn lever i olika livsmiljöer och att barn med de egna erfarenheterna som grund söker förstå och skapa sammanhang och mening. De vuxna ska ge barnen stöd i att utveckla tillit och självförtroende. Barnens nyfikenhet, företagsamhet och intressen ska uppmuntras och deras vilja och lust att lära ska stimuleras. I förskolans uppdrag ingår att såväl utveckla barns förmågor och barns eget kulturskapande som att överföra ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa.

Det svenska samhällets internationalisering ställer höga krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som ligger i en kulturell mångfald. Förskolan är en social och kulturell mötesplats som kan stärka denna förmåga och förbereda barnen för ett liv i ett alltmer internationaliserat samhälle. Medvetenhet om det egna kulturarvet och delaktighet i andras kultur ska bidra till att barnen utvecklar sin förmåga att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Förskolan kan bidra till att barn som tillhör de nationella minoriteterna och barn med utländsk bakgrund får stöd i att utveckla en flerkulturell tillhörighet.". (lpfö 98, s. 6)

 

Ha de så gott alla Drakföräldrar!


 



Kommentarer
Veronica

Jag tycker ni gör bra som uppmärksammar barnen och dess hemlands traditioner till en festlighet.
Fortsätt med det ni gör och fortsätt uppmärksamma även i framtiden,
visa såna trångsynta människor att det är precis här när barnen är små man ska börja visa och få dom öppna och inte dömmande mot andra människor, Visa att alla är vi lika men olika :-)

2013-10-17 @ 14:47:02
Drakpedagogerna

Tack Veronica :)

2013-10-17 @ 18:38:53


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Välkommen att kika in till oss på Drakstaden!

Här hittar du info om Stordrakar, Smådrakar och om oss Drakpersonal förstås!

RSS 2.0